”Passende paranoia” til ITU’s første kryptofest
Der var fuldt hus til workshop om beskyttelse af private data på nettet - to ITU-studerende stod bag.
Eventsstudielivit-sikkerhedprivacy
Skrevet 27. november 2015 10:46 af Vibeke Arildsen
De er lidt ligesom julemanden – de ved hvornår du sover, om du er vågen, og om du har været god eller slem. Mobiltelefonen i lommen og virksomheder som Google og Facebook holder øje med os, og ved mere om os, end selv vores bedste venner.
Så hvad gør man, hvis man vil undgå den konstante overvågning på nettet? Det var spørgsmålet til ITU’s første cryptoparty – eller kryptofest – der fandt sted i et propfyldt undervisningslokale den 26. november. Over 50 studerende og andre interesserede var mødt op for at få fif til at beskytte privatlivet på nettet. Kryptofesten var arrangeret af Sofus Albertsen og Mikkel Villebro, som læser henholdsvis softwareudvikling og digitale medier og design på ITU.
”Vi går alle sammen rundt med en iPhone i lommen, der hele tiden sladrer om, hvor man er henne, hvem man er sammen med, og hvad man siger og gør. Det giver en masse nye muligheder, men det betyder også, at vores data kan blive udnyttet. Store firmaer tjener mange penge på at lave profiler på os, og det synes jeg i hvert fald, man skal vide noget om”, sagde Sofus Albertsen.
Ikke kun for uartige mennesker
Henrik Kramshøj, der er sikkerhedskonsulent hos Zencurity, indledte sit oplæg om databeskyttelse med en opfordring om at være ”passende paranoid”. Ukrypterede e-mails er som gammeldags postkort, forklarede han. Alle kan i princippet læse dem på den digitale vej til modtageren.
Store firmaer tjener mange penge på at lave profiler på os, og det synes jeg i hvert fald, man skal vide noget om.
Sofus Albertsen, medarrangør.
Derfor mener han, at man i vid udstrækning bør kryptere sine data. Det gør man for eksempel ved at bruge Tor-browseren, der giver mulighed for at surfe løs i fred for nysgerrige webspioner ved at sende trafikken igennem en streng af servere i forskellige dele af verden.
”Nogle vil påstå, at kun uartige mennesker bruger Tor, men det passer ikke. Man skal forestille sig, at det værst mulige parti kommer i regering og laver en lovgivning, som gør, at de kan gå tilbage i tiden og se, hvad du har søgt på. Hvis de for eksempel lige pludselig beslutter, at det at hjælpe flygtninge skal være forbudt, og du har søgt på hvordan, man kan hjælpe flygtninge, så bliver du inkrimineret, og det kan have konsekvenser for dit liv. Derfor er det en god idé for almindelige mennesker at skjule mere information.”
Workshop om krypteringsværktøjer
Kryptofesten sluttede af med en workshop, hvor deltagerne blev introduceret til værktøjer som Signal, en beskedtjeneste til mobilen, Truecrypt, der krypterer data på harddisken og Tor-browseren.
”Målet med kryptofesten er, at man som deltager kommer hjem med minimum én applikation, der kan hjælpe én med at blive mere sikker – enten blive mere anonym eller lære at sende krypterede meddelelser, som andre ikke kan læse”, sagde Sofus Albertsen.
Arrangørerne planlægger endnu en kryptofest på ITU til forårssemesteret.