EliteForsk-legat til ung ITU-forsker på jagt efter den optimale søgealgoritme
Ph.d.-studerende Tobias Christiani har modtaget EliteForsks rejsestipendium på 200.000 kroner. Nu går turen til Harvard og MIT i jagten på algoritmernes hellige gral: den optimale søgealgoritme – hvis den altså findes.
Institut for DatalogiForskningpriseralgoritmer
Skrevet 23. februar 2017 06:00 af Vibeke Arildsen
Tobias Christiani er en af de lovende unge forskere, der torsdag den 23. februar modtager et rejsestipendium på 200.000 kroner fra EliteForsk. Han er i gang med en ph.d. om similarity search, et af de mest velstuderede og notorisk svære problemer i datalogiens verden. Det drejer sig om at finde effektive søgealgoritmer, der kan finde objekter, som minder om hinanden, i en samling af for eksempel billeder, lydfiler, eller tekstdokumenter.
Stipendiet fra EliteForsk skal finansiere et ophold i Boston til efteråret, hvor Tobias Christiani skal arbejde sammen med nogle af feltets førende forskere fra Harvard og MIT.
Algoritmernes hellige gral
Udfordringen ved de eksisterende algoritmer til similarity search er, at de ofte bliver både langsomme og pladskrævende, når de anvendes på store datamængder. Tobias Christiani arbejder derfor med at udvikle nye og hurtigere søgealgoritmer. I sidste ende er målet at finde det, mange betragter som feltets hellige gral: en optimal søgealgoritme, der er effektiv, uanset hvilke og hvor store datamængder, man udsætter den for.
Mit mål er at finde en simpel algoritme, der altid kan tilpasse sig optimalt til det, den skal søge i, og er så simpel, at en programmør vil kunne implementere den på en halv times tid.
Tobias Christiani, ph.d.-studerende
”Der findes teoretiske algoritmer, der kan reducere tid- og pladsforbruget ved at tilpasse sig til datasættet, men desværre er de ganske komplicerede at implementere i praksis. Mit mål er at finde en simpel algoritme, der altid kan tilpasse sig optimalt til det, den skal søge i, og er så simpel, at en programmør vil kunne implementere den på en halv times tid. Det ville være kæmpestort. Men man ved faktisk ikke, om den eksisterer,” siger Tobias Christiani.
Jagt på teoretisk bevis
Samtidig håber han at kunne finde et teoretisk bevis for, at en mere effektiv algoritme ikke findes.
”Det svarer til, hvis man kunne bevise, at en bil aldrig ville kunne køre mere end 100 kilometer i timen. Så kunne man stoppe med at forsøge at lave en bil, der var hurtigere, lukke hele grene af forskningen ned og fokusere på noget andet i stedet,” fortæller Tobias Christiani.
Selvom forskningen foregår i det teoretiske hjørne af datalogien og ikke umiddelbart er koblet til bestemte anvendelser, har flere virksomheder vist interesse for algoritmerne, han og kollegaerne i forskningsprojektet Scalable Similarity Search udvikler. Søgefunktionaliteten kan blandt andet bruges i søgemaskiner på internettet, inden for machine learning og til håndtering af big data.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk